Vuokrasopimuksen irtisanominen
Miten irtisanon vuokra-asunnon? Kuinka pitkä irtisanomisaika on? Vuokrasopimuksen päättäminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta sähköinen irtisanomislomake neuvoo sinua sitä täyttäessäsi. Tältä sivulta löydät kaiken olennaisen sopimuksen irtisanomisesta — myös erikoistilanteissa.
Voit irtisanoa vuokra-asunnon sähköisellä irtisanomisilmoituksella pankkitunnusten avulla. Pankkitunnusten lisäksi tarvitset voimassa olevan sähköpostiosoiteen ja matkapuhelinnumeron.
Jos sopimuksen on allekirjoittanut useampi asukas, tehkää irtisanominen vuorotellen: Ensimmäisen asukkaan irtisanottua seuraava asukas saa sähköpostiohjeistuksen, jonka kautta voi sitten irtisanoutua omalta osaltaan.
Suosittelemme sähköisen irtisanomisen tekemistä lämpimästi, sillä se saapuu meille nopeammin ja varmemmin kuin paperinen.
Jos et pysty tekemään sähköistä irtisanomista, voit irtisanoa vuokra-asunnon myös täyttämällä tulostettavan irtisanomisilmoituksen. Täytetyn lomakkeen voit toimittaa postitse meille tai tuoda suoraan johonkin SATOn toimipisteistä.
Irtisanomisen vahvistaminen
Kun irtisanomisilmoituksesi saapuu SATOon toimitamme sinulle vahvistuskirjeen sähköpostitse (tai postitse, jos sinulla ei ole sähköpostiosoitetta). Vahvistuksen yhteydessä saat myös muutto-ohjeet. Teemme muuttotarkastuksen kodissasi yleensä viiden arkipäivän sisällä irtisanomisen vahvistamisesta. Jos vahvistusta ja ohjeita ei kuulu kolmen päivän sisällä, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.
Jos teet irtisanomisen sähköisesti, muistathan tehdä sen loppuun asti, jotta saat jo lähettämisestä kuittauksen.
Tärkeää tietää
- Vuokra-asunnon irtisanomisessa tulee aina olla allekirjoitus: joko pankkitunnuksin vahvistettu sähköinen allekirjoitus tai kynällä kirjoitettu tavallinen allekirjoitus. Irtisanomista ei voi tehdä sähköpostitse eikä puhelimitse. Käytäthän siis joko sähköistä irtisanomisilmoitusta tai tulostettavaa irtisanomisilmoitusta, jotta irtisanominen on varmasti pätevä.
- Otamme vastaan myös käsin kirjoitettuja irtisanomisilmoituksia. Avaa lomake ruudulle ja täytä tyhjälle paperille huolellisesti ja selkeällä käsialalla samat tiedot kuin olisit täyttänyt tulostettavalle lomakkeelle. Nappaa allekirjoitetusta irtisanomisestasi kuva ja lähetä se osoitteeseen irtisanominen@sato.fi.
- Huomaathan, että päättyvän vuokrasopimuksen irtisanominen on sinun vastuullasi myös silloin, kun muutat SATOkodista toiseen.
Usein kysyttyä irtisanomisesta
Irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana SATO on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Irtisanomisaika ja samalla tietenkin myös vuokrasopimus päättyy seuraavan kalenterikuukauden viimeisenä päivänä. Esimerkiksi 20.6. irtisanotun asunnon vuokrasopimus ja vuokravastuu päättyvät 31.7. ja muuttopäivä on joko vuokrasopimuksen päättymispäivää tai sitä seuraava arkipäivä, sopimusehtojesi mukaisesti.
On tärkeää, että varmistat irtisanomisen saapumisen SATOlle viimeistään kuun viimeisenä päivänä, jos haluat muuttaa pois seuraavan kuun lopussa. Jos viimeinen päivä osuu pyhäpäivälle, emme vastaanota irtisanomista seuraavana arkipäivänä. Jos siis irtisanot vuokrasopimuksesi paperisella irtisanomisilmoituksella, huolehdithan, että se saapuu meille viimeistään edellisenä arkipäivänä.
Tarkista voimassaolevasta vuokrasopimuksestasi irtisanomisehdot, sillä muun muassa määräaikaisissa sopimuksissa ehdot vaihtelevat sopimuksesta riippuen.
Jos vuokrasopimus on kahden henkilön nimissä, tarvitset irtisanomiseen molempien hyväksynnän. Sähköinen irtisanominen ohjeistaa sinua matkan varrella, mutta paperisen kanssa sinun täytyy olla tarkkana: Jos toimitat irtisanomisesi paperisena, siinä tulee olla kaikkien sopimusosapuolten allekirjoitus ja tieto siitä, muuttavatko kaikki vai vain osa.
No onpas harmi, että joudut irtisanomaan kodin, jonne et ole vielä ehtinyt muuttamaan.
Kohdallasi pätee normaali yhden kalenterikuukauden irtisanomisaika, mutta pyrimme toki löytämään asuntoon uuden asukkaan. Jos löydämme uuden vuokralaisen, se osa irtisanomisajan vuokrasta jää maksettavaksesi, joka ei sisälly uuden asukkaan sopimukseen (esimerkiksi jos sinun sopimuksesi olisi alkanut 1. päivä ja uuden asukkaan sopimus alkaa 15.päivä, väliin jäävät 14 päivää tulevat sinun maksettavaksesi). Emme kuitenkaan voi taata, että löydämme uuden vuokralaisen, joten varauduthan maksamaan vuokran irtisanomisajalta.
Sähköinen irtisanominen ei taivu tällaiseen tilanteeseen, joten toimitathan meille irtisanomisen kirjallisena. Tulostettavan version löydät alta, ja koronapandemian aikaan voit kirjoittaa irtisanomisen myös käsin. Ohjeet löydät sivun alusta.
Irtisanomisessa voit valita, haluatko näyttää asuntoasi mahdollisille uusille asukkaille ja voiko puhelinnumerosi antaa heille lyhyen esittelyajan sopimista varten. Jos et halua luovuttaa numeroasi, SATOn edustaja voi esitellä kotiasi asiakkaille yleisavaimella. Esittelyajat ilmoitetaan sinulle etukäteen, mutta on hyvä huomioida, että ne saattavat olla sinulle epäsuotuisia.
Kun irtisanomisilmoituksesi saapuu SATOon, käynnistyy asuntosi uudelleenvuokrausprosessi. Valitettavasti irtisanomisen peruutus ei useimmiten ole mahdollista, koska asuntoa on saatettu jo tarjota uusille asukkaille.
Lähtöilmoitus kertoo huoltoyhtiölle varsinaisen muuttopäiväsi ja lähetämme sen huoltoon automaattisesti, kun saamme irtisanomisilmoituksesi. Yksi huoli vähemmän muuton tiimellyksessä, siis!
Lähtöilmoitus ei korvaa lakisääteistä muuttoilmoitusta, vaan se tulee hoitaa erikseen. Se ei myöskään ole sama asia kuin vuokra-asunnon irtisanomisilmoitus, joka tulee tehdä SATOlle.
Osanottomme menetyksesi johdosta. Kokosimme tähän ohjeita vuokrasopimukseen liittyen. Jos sinulle jää jokin asia epäselväksi tai haluat jutella, otathan meihin yhteyttä sinulle sopivalla tavalla.
Kuka vastaa vuokrasopimuksesta?
Kun vuokrasopimuksen allekirjoittanut asukkaamme kuolee, sopimus ei pääty automaattisesti, vaan siirtyy sellaisenaan vainajan kuolinpesälle. Kuolinpesä on vastuussa vuokraehtojen täyttymisestä, myös vuokranmaksusta.
Voinko jäädä asumaan kotiini?
Jos poismenneen kanssa on asunut puoliso, lapsi tai muu sukulainen, on tällä oikeus jatkaa kuolinpesän asemesta vuokrasuhdetta, vaikka hän ei olisi vuokrasopimuksen allekirjoittaja. Ilmoitus jatkamisesta on tehtävä kirjallisesti kolmen kuukauden kuluessa asukkaan kuolemasta. Kun ilmoitus on tehty, siirtyy vastuu vuokraehtojen täyttämisestä ilmoituksen tekijälle. On hyvä huomioida, että vuokranantaja voi vastustaa vuokrasuhteen jatkamista käräjäoikeudessa, vaikka tämä onkin hyvin hyvin harvinaista.
Jos poismennyt on asunut kodissaan yksin, ei lähiomaisella ole oikeutta muuttaa asuntoon.
Miten irtisanon sopimuksen?
Vuokrasopimus pysyy voimassa niin kauan kunnes kuolinpesä irtisanoo sen. Kuolinpesän on osoitettava sukuselvityksellä kaikki kuolinpesän osakkaat ja hankittava näiltä kaikilta valtuutus irtisanomiseen. Sopimus voidaan tarvittaessa myös purkaa, jos purkamisperusteet täyttyvät.
Tulostettavan irtisanomislomakkeen löydät alta. Irtisanomista koskevat yleiset säännöt löydät sivun alusta.
Kun muutat pois ja olet pitänyt hyvän huolen kodistasi, palautamme maksamasi vuokravakuuden sinulle, kun annat meille tilinumerosi asuntoa irtisanoessasi.