
Näin pidät huolta vuokra-asunnostasi
Osa asunnon kunnossapidosta on SATOn vastuulla, osa sinun. Asunnon hyvään hoitoon kuuluu, että esimerkiksi kodin eri tiloja ja pintoja siivotaan asianmukaisesti ja säännöllisesti. Superpuunaajaksi ei tarvitse kuitenkaan ryhtyä.
Vuokralla asuminen on helppoa! Joku muu hoitaa sopimuksen huoltoyhtiön kanssa, joku muu katsoo, että porraskäytävä tulee siivottua, joku muu järjestää sinulle uuden hellan rikkimenneen tilalle. Mutta ihan kaikista velvollisuuksista ei vuokra-asunnossakaan voi välttyä. Esimerkiksi kodin siivoaminen ja yhteisten tilojen ohjeiden kunnioittaminen ovat sinun vastuullasi, samoin vaikkapa asunnon lamppujen ja palovaroittimen paristojen vaihtaminen.
Löydät huolto- ja kunnossapitovastuut eri tilanteisiin vastuunjakotaulukosta. Jos huomaat kodissasi vikoja tai puutteita, jotka vahingoittavat asuntoa tai talon rakenteita, ilmoita niistä viipymättä huoltoyhtiöön.
Asumiseen kuuluu normaali asunnon kuluminen. Joskus kuitenkin oma huolimattomuus tai vahinko voi aiheuttaa ylimääräisen korjaustarpeen. Näissä tilanteissa SATO soveltaa asiakaslaskutushinnastoa.
Oletko muuttamassa?
Loppusiivous on tärkeä osa uuteen kotiin muuttamista. Näiden ohjeiden avulla kotisi seuraava asukas ilahtuu oven avatessaan, ja vältyt siivousmaksulta.
Siivoamisen ykkösvinkki
Koti kannattaa siivota säännöllisesti ja siivoamisessa on fiksua käyttää puhtaita siivousvälineitä, nihkeitä siivousmenetelmiä ja neutraaleja puhdistusaineita. Kun siivoat sujuvasti säännöllisesti, voit unohtaa raskaat kausisiivoukset.
Laminaattilattialle paras puhdistuskeino on imurointi tai nihkeällä siivousliinalla pyyhintä. Jos haluat pestä likaisen laminaattilattian kostealla, kuivaa lattia vielä erikseen kosteapesun jälkeen. Pesuaineeksi sopii astianpesuaine. Muovilattioille viikkosiivouksessa riittävät imurointi ja kuivamoppaus sekä tarvittaessa kosteapyyhintä miedolla astianpesuaineella.
Keväinen maisema kirkastuu kummasti, kun pesee kodin ikkunat. Ikkunanpesimen, mikrokuituliinan, kuivaimen sekä astianpesuaineen avulla saat ikkunat säihkymään. Sälekaihtimet puhdistetaan imuroimalla ne pölystä. Muista pyyhkiä myös ikkunapuitteet ja karmit.
Lasten piirrokset tai seiniin tulleet tahrat kannattaa puhdistaa tuoreeltaan. Maalattujen seinien puhdistuksessa käytetään mietoja pesuaineita ja nihkeää pesua. Mitä himmeämpi maalattu seinä on, sen vähemmän se kestää hankausta. Voimaperäinen hankaus jättää seinään kiiltäviä jälkiä.
Paperitapetti kestää erittäin kevyen nihkeäpyyhkimisen, mutta ei hankausta. Pesuaineena käytetään astianpesuainetta.
Puhdista pesualtaiden vesilukot pohjatulpan kautta rassaamalla tai kiertämällä putken osat auki. Huuhdo lukkojen osat vedellä ja kierrä takaisin. Huolehdi, että tiivisteet tulevat paikoilleen. Laske puhdistuksen jälkeen vettä vesilukkoon ja tarkista, etteivät ne vuoda.
Viemäreiden vesilukkojen tarkoituksena on pitää hajut poissa huoneistosta. Lukoista voi joskus vähäisen käytön vuoksi (esim. loman aikana) haihtua vesi pois, jolloin hajut pääsevät huoneistoon. Kuivuneisiin vesilukkoihin täytyy silloin laskea vettä.
Puhdista lattiakaivo säännöllisesti vesivahinkojen estämiseksi. Lattiakaivo pitää puhdistaa myös ennen asunnosta pois muuttamista. Irrota viemärin muovisuoja. Hiukset ja muut epäpuhtaudet kerääntyvät suojan alle ja aiheuttavat tunkkaisen tuoksun pesutilaan. Pese kaivo pesuainevedellä ja harjalla. Puhdista ritilä hiuksista ja liasta. Lattiakaivoon voi hankkia myös suodattimia, jotka keräävät hiukset eivätkä ne kerry lattiakaivoon.
Saunan ja pesutilojen puhdistamistiheys riippuu käytöstä. Jos pesutiloissa käsitellään pyykkejä, imuroi tai pyyhi pölyt viikoittain. Jos kodissa saunotaan viikoittain, saunan lauteet, penkit ja suihkun lähiseinät pestään kuukausittain. Saunan perusteellisemmassa pesussa käytetään desinfioivaa ainetta. Puhdistuksen yhteydessä pestään myös lauteiden tukirakenteet, sivut ja lauteiden alapinnat.
Puhdista silloin tällöin myös kylpyhuoneen peilikaappi: pyyhi lasipinnat ikkunanpesuohjeiden mukaisesti ja puhdista tahrat ja roskat myös kaapin sisäpuolelta.
Muistathan, että etenkin kylpyhuoneessa pinnat kannattaa pesun jälkeen kuivata huolellisesti, jotta niihin ei jää ikävän näköisiä valumajälkiä.
Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja patterit säännöllisesti. Imuroi ensin pölyt huolellisesti ja pyyhi sen jälkeen tahrat nihkeällä siivousliinalla. Muistathan, ettei ilmanvaihtoventtiilejä saa koskaan tukkia, sillä terveen sisäilman kannalta on tärkeää, että ilma vaihtuu.
Parvekkeen ja asukaspihan siivous kuuluu asukkaan vastuulle. Jos parveke on lasitettu, muistathan pestä myös parvekelasit säännöllisesti. Puhdistaa myös liukukiskot pesun yhteydessä, jotta niihin ei pääse kertymään likaa ja roskaa.
Pidä huolta kodinkoneista
Puhtaat kodinkoneet pienentävät sähkölaskuasi ja parantavat kodin turvallisuutta.
Jos jääkaapissasi on automaattisulatus, se ei tarvitse sulatusta. Riittää, kun puhdistat jääkaapin takaosasta löytyvän sulatusveden poistoaukon. Jos jääkaapissa ei ole automaattisulatusta, sulata se muutaman kuukauden välein.
Jääkappi on hyvä pestä säännöllisesti. Vesi, muutama tippa astianpesuainetta ja siivousliina riittävät raikastamaan hyllyt. Paloturvallisuuden takia on hyvä muistaa imuroida jääkaapin tausta pari kertaa vuodessa.
Pakastin kannattaa sulattaa vähintään kerran vuodessa, sillä jäätynyt pakastin on energiasyöppö ja kasvattaa myös sähkölaskuasi. Älä käytä pakastelokeron tai pakastimen jään irrottamisessa voimakeinoja tai raapivia esineitä. Valvo sulatusta ja kuivaa sulanut vesi jo kaapin sisällä, jotta se ei valu lattialle.
Lieden puhdistamisessa säännöllisyys on valttia, sillä kuumalla liedellä kuivumaan päässyt ruoka on vaikea puhdistaa myöhemmin. Puhdistuksessa käytetään liotusta. Valurautalevyt pysyvät hyvässä kunnossa, kun ne öljyää muutaman kerran vuodessa. Uunille ja keraamisille liesille on omat puhdistusaineensa.
Liesituuletin ja rasvasuodatin pestään vähintään kaksi kertaa vuodessa tai, perheen koosta ja kokkailuinnosta riippuen, tarvittaessa useammin. Rasvasuodattimen alla on poistoilmaventtiili, joka irrotetaan ja puhdistetaan samalla.
Astianpesukone pitää pestä säännöllisesti. Kerran kuukaudessa on hyvä siivousväli jatkuvassa käytössä olevalle astianpesukoneelle. Astianpesukoneen voi puhdistaa siihen tarkoitetuilla puhdistusaineilla tai ekologisesti etikan ja ruokasoodan avulla:
- Laita 2 dl etikkaa alatasolle ja 1 dl soodaa pieneen kulhoon ylätasolle.
- Pese muuten tyhjä kone normaalilla pesuohjelmalla.
- Pesun jälkeen pyyhi koneen kaikki pinnat mikrokuituliinalla. Muista puhdistaa myös luukun tiivisteet.
- Muista sulkea vesi aina, kun astianpesukonetta ei käytetä.
Tarkat ohjeet kunkin kodinkoneen puhdistukseen voit katsoa laitteen käyttöohjeesta, jonka löydät usein myös netistä, kun kirjoitat hakukoneen hakukenttään laitteen merkin ja mallin.
Pidä pesutupa ja muut yhteiset tilat siistinä
Yleisten tilojen, kuten rappukäytävien ja jätepisteen, siisteyden ylläpitäminen on kaikkien asukkaiden vastuulla.
Pesutupa ja kuivaushuone ovat kaikkien asukkaiden käytössä. Muistathan siis varata oman aikasi varausjärjestelmästä, jolloin muut tietävät, milloin pyykkikone tai kuivaushuone on käytettävissä. Muista hakea pyykit pois kuivaushuoneesta, jotta seuraava pääsee ripustamaan pyykit kuivumaan. Jos et ehdi käyttämään varattua aikaasi, ota varaus pois listalta.
Pesukoneissa ei saa pestä raskasta pyykkiä, kuten kenkiä, työvaatteita tai mattoja, sillä rumpu ei kestä niiden painoa ja menee rikki. Mattoja ei myöskään saa pestä pesutuvan lattialla. Lattia ei ole hygieeninen, ja lattialla peseminen voi aiheuttaa kompastumis- tai liukastumisvaaran.
Muistathan tyhjentää taskut ennen kuin laitat vaatteet koneeseen.
Vinkki: Joskus kodin siivoukseen voi olla tarpeellista pyytää ammattisiivoojan apua. Kun ostat siivouspalveluita, voit hyödyntää kotitalousvähennyksen verotuksessa.