
Arjen niksi: Näin parannat kotisi äänieristystä ja akustiikkaa
Elämisen äänet kuuluvat kerrostaloasumiseen, mutta toisinaan naapurin leffailta tai lasten riehakkaat pihaleikit voivat häiritä kodin rauhaa. Vuokra-asunnon äänieristystä voi onneksi parantaa täysin ilman remonttia – vaikkapa näiden vinkkien avulla.
1. Hyödynnä kodin tekstiilit
Kun ääni heijastuu kovien seinä- ja lattiapintojen välillä, huoneessa kaikuu ja on meluisaa. Äänimaailma muuttuu miellyttävämmäksi, kun lisäät tilaan pehmeitä tekstiileitä, jotka imevät ääniaaltoja itseensä. Näin naapurista kantautuva melu vaimenee eivätkä omatkaan elämisen äänet kuulu niin selvästi seinän taa.
Parhaiten ääntä eristävät paksut ja huokoiset tekstiilit, kuten seinälle ripustettu ryijy, raskaat samettiverhot tai pehmoinen villamatto.
Sisustuskaupat myyvät myös erityisesti äänen vaimentamiseen tarkoitettuja verhoja. Mattojen koossa ei kannata kitsastella, jotta ne peittävät tarpeeksi lattiapinta-alaa ja hiljentävät askeleiden töminän mahdollisimman tehokkaasti. Myös materiaalilla on suuri merkitys: parhaiten ääntä eristävät muhkeat villa- ja nukkamatot.
2. Ota akustiikkatuotteet avuksi
Jos sisustustekstiilit eivät vaimenna ääniä riittävästi, rautakaupoissa on saatavilla monipuolinen valikoima äänen eristämiseen ja äänimaiseman parantamiseen tarkoitettuja tuotteita. Esimerkiksi akustiikkalevyt, -paneelit ja -taulut sopivat mainiosti vuokrakotiin. Niiden avulla voit paitsi vaimentaa häiritseviä ääniä myös rakentaa kiinnostavan ja persoonallisen sisustuselementin vaikkapa olohuoneen seinälle.
Varmistathan aina vuokranantajaltasi, minkälaisia kiinnityksiä asunnon pintoihin saa tehdä, ennen kuin asennat akustiikkatuotteita kotiisi.
SATOkodeissa kattoon tai kiintokalusteisiin, kuten keittiön tai makuuhuoneen kaappeihin, ei saa tehdä lainkaan reikiä tai kiinnityksiä.
3. Sijoita huonekalut oikein
Huonekalutkin voivat toimia tehokkaina äänieristeinä. Jos mahdollista, sijoita esimerkiksi kirjahylly tai vaatekaappi sille seinustalle, jonka takaa melu kuuluu. Näin voit vähentää äänen siirtymistä asuntojen välillä. Tämä keino toimii erityisen hyvin, kun täytät hyllyn kirjoilla, lehdillä tai muilla ääntä vaimentavilla esineillä. Vieläkin paremman tee-se-itse-äänieristeen saat, kun asennat kalusteen taakse ääntä eristävää materiaalia, kuten akustiikkalevyä tai vaahtomuovia.
4. Tarkista ikkunoiden ja ulko-oven tiivisteet
Kuuluvatko rappukäytävän äänet, liikenteen häly tai pihalla leikkivien lasten kiljahdukset kotiisi hieman liian selvästi? Ikkunan tai ulko-oven tiivisteiden uusiminen saattaa auttaa.
Hapertuneet tai repsottavat tiivisteet päästävät ikkunan tai oven reunoista sisään ilmaa, joka kuljettaa mukanaan myös ääntä.
SATOn asukkaana voit ilmoittaa rikkinäisistä tiivisteistä näppärästi OmaSATOn kautta.
5. Juttele naapurin kanssa
Jos naapurin asunnosta kantautuu usein häiritsevää melua, ystävällinen keskustelu voi auttaa. Naapuri ei välttämättä tiedä, että hänen äänensä kuuluvat kotiisi, ja voi helposti korjata tilanteen siitä kuultuaan. Jos asuntoosi kantautuu häiritseviä ääniä yörauhan aikaan eikä keskustelu naapurin kanssa auta, voit tehdä häiriöilmoituksen vuokranantajalle.
Kiinnitäthän huomiota myös omiin elämisen ääniisi ja varmistat, etteivät ne häiritse naapureitasi. Arkinen yhteiselo sujuu sopuisasti ja kotitalo pysyy viihtyisänä, kun jokainen talon asukas ottaa muut huomioon.