7 + 1 vinkkiä verhojen valintaan

Verhot ovat tärkeä osa kodin sisustusta: ne luovat kodikasta tunnelmaa, auttavat säätelemään sisään tulevan valon määrää ja suojaavat ohikulkijoiden katseilta. Näiden vinkkien avulla löydät kotiisi sopivat verhot vaihtoehtojen viidakosta.

1. Valitse verhot käyttötarkoituksen mukaan

Verhojen valinta on hyvä aloittaa pohtimalla niiden käyttötarkoitusta. Jos haluat pimentää makuuhuoneen unien ajaksi, hanki kunnollinen pimennysverho tai valitse verhokankaaksi sametti tai muu tiheästi kudottu materiaali. Olohuoneeseen sopii vaikkapa kevyt puuvilla- tai voileekangas, joka suodattaa kauniisti valoa ja estää naapureita näkemästä kotiisi pimeällä. Verhokappa tai laskosverho piristää mukavasti keittiön työtason yllä olevia ikkunoita, joihin täyspitkät verhot eivät käytännön syistä sovi.

2. Huomioi huoneen koko ja tyyli

Nyrkkisääntö on, että pieneen huoneeseen kannattaa valita kevyitä materiaaleja ja vaaleita sävyjä, jotka luovat avaran ja ilmavan yleisilmeen. Suureen huoneeseen sen sijaan sopii näyttävätkin verhot: tumma väri, suuret kuviot tai raskas kangas tuo kivasti ryhtiä ja tekstuuria tilaan.

Riittävän paksut verhot ovat tärkeät etenkin korkeissa tiloissa, sillä ne parantavat akustiikkaa vaimentamalla ääniä ja vähentämällä kaikuisuutta.

Kun vielä soinnutat verhot huoneen muuhun tyyliin ja värimaailmaan, kokonaisuudesta tulee viihtyisä ja harmoninen. Muista, että verhoilla voit helposti lisätä väriä ja persoonallisuutta vuokra-asunnon sisustukseen.

Nuori nainen istuu sohvasängyn päällä läppäri sylissään värikkäästi sisustetussa huoneessa.
Verhot ja muut kodin tekstiilit mahdollistavat väri-ilottelun myös vuokra-asunnossa.

3. Varaa riittävästi kangasta

Riippumatta siitä, valitsetko valmisverhot vai verhokankaan, kankaan määrässä ei kannata kitsastella. Täyspitkien sivuverhojen sopiva pituus on noin 1–2 cm lattiasta.

Mittaa tarkasti, kuinka paljon kangasta tarvitset, sillä väärän pituiset verhot luovat helposti keskeneräisen ja huolittelemattoman vaikutelman.

Muista laskea pituuteen noin 30 cm ompeluvara verhoa kohden ylä- ja alakäännettä varten. Jos valitsemasi verhokangas on kuvioitu, osta kangasta sen verran, että voit leikata siitä kaksi verhoa, joissa kuvio toistuu samanlaisena.

Verhon leveyden tulisi olla noin 1,5-kertainen peitettävän pinnan leveyteen verrattuna, jotta verho on tarpeeksi runsas ja laskostuu kauniisti.

4. Huolittele tai lyhennä verhot

Ennen verhojen ripustamista, kankaan reunat täytyy huolitella. Valmisverhotkaan eivät aina sovi ikkunaan sellaisenaan, vaan ne täytyy usein lyhentää sopivaan mittaan. Siisteintä jälkeä syntyy ompelemalla. Jos et kuitenkaan omista ompelukonetta tai et ole tottunut käyttämään sitä, voit viimeistellä verhot näppärästi ja nopeasti myös silitysnauhan avulla. Silitysnauha on kaksipuolinen liimanauha, joka aktivoituu silitysraudan lämmössä ja kiinnittää kankaan yhteen.

Halutessasi voit vielä laskostaa verhon kauniisti, rypytysnauhan tai laskosnauhan ja verhokoukkujen avulla.

Paras ikkuna verhoille? No tietenkin upouuden kodin upouusi ikkuna! Selaile vuokra-asuntoja ›

5. Valitse sopiva ripustustapa

Verhojen ripustamiseen on tarjolla monenlaisia mekanismeja. Sopiva ripustustapa riippuu siitä, onko huoneessa verhokisko vai -tanko. Verhot kiinnitetään verhokiskoon erilaisilla nipistimillä tai koukuilla, verhotankoon taas sopivat verhorenkaat ja kankaaseen ommellut lenkit. Tarkista aina valmisverhoja valitessasi, että ne sopivat kotiisi.

Varmista vielä lopuksi, ettei verho peitä lämpöpatterin termostaattia ja häiritse sen toimintaa.

Hymyilevä vaaleahiuksinen nainen katsoo ulos ikkunasta, johon on ripustettu ohut valkoinen verho.
Suosi pienen huoneen verhoissa kevyitä materiaaleja ja vaaleita värejä.

6. Pese ja huolla oikein

Verhojen pesutiheys riippuu verhojen materiaalista ja siitä, altistuvatko ne roiskeille ja lialle. Useimmiten verhoihin kertyy lähinnä pölyä, joka kannattaa poistaa säännöllisesti imuroimalla tai ravistelemalla.

Jos verhoihin on tarttunut esimerkiksi ruoan hajua, voit raikastaa ne tuulettamalla.

Joskus verhot kaipaavat kuitenkin myös perusteellisempaa puhdistusta. Pesu kerran vuodessa riittää, jos verhoissa ei ole näkyvää likaa. Lemmikkitalouksissa tai lapsiperheissä verhot on hyvä pestä hieman useammin. Noudata aina pesuohjetta, jotta verhot pysyvät kauniina pidempään. Monet verhot voi pestä kotona pesukoneessa, mutta varsinkin herkille materiaaleille on turvallisinta valita kemiallinen tai kuivapesu pesulassa.

7. Älä unohda suihkuverhoa

Suihkuverho on yksi kodin tärkeimmistä verhoista. Sen tehtävä on suojata kylpyhuonetta sekä siellä olevia kalusteita ja tavaroita roiskeilta. Suihkuverho helpottaa arkeasi, kun suihkun jälkeen riittää, että pyyhit vain suihkun seinät lattian lastalla. Muista pestä suihkuverho säännöllisesti, jotta se ei kerää itseensä homekasvustoa tai värjäänny ikävästi.

Bonusvinkki: Jos verhojen valinta tuntuu hankalalta, käänny ammattilaisen puoleen. Verho- ja kangaskauppojen myyjät auttavat sopivan materiaalin ja värin valinnassa usein täysin ilmaiseksi. Maksua vastaan voit tilata verhot valmiiksi oikeisiin mittoihin ommeltuna tai vaikka verhosuunnittelijan kotikäynnille.

Lähteet: Eurokangas, Meillä Kotona

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin