Eri ikäkausille sopiva lastenhuoneen sisustus – näin onnistut

Lastenhuone on varsinainen monitoimitila, jossa nukutaan, leikitään, huilitaan ja opiskellaan. Usein lapsi varttuu samassa huoneessa taaperosta omatoimiseksi koululaiseksi. Mutta miten lastenhuone kasvaa lapsen mukana? Sisustussuunnittelija Anu Rekola jakaa parhaat vinkkinsä.

Anu Rekola on Nurmijärvellä asuva neljän lapsen äiti. Hän on myös Sisustuskoulu Harmoniasta vasta valmistunut sisustussuunnittelija, jolla on jaettavana vinkki jos toinenkin siihen, kuinka suunnitella toimiva lastenhuone taaperon, leikki-ikäisen ja koululaisen tarpeisiin.

”Tärkeintä lastenhuoneessa on tietenkin se, että lapsi itse viihtyy siellä. Mutta hyvänä kakkosena tulee toimivuus ja tilankäyttö – oli lapsi minkä ikäinen tahansa”, Anu sanoo. ”Mitä se sitten tarkoittaa vaihtelee ikäkausien mukaan: Leikki-ikäset tarvitsevat runsaasti lattiatilaa leikkeihinsä, teinit taas tilaa kouluaskareisiin”, hän tiivistää.

Vaaleatukkainen sisustussuunnittelija Anu Rekola kuvan keskellä keltaisessa pooloneuleessa ja punasävyisessä villahuivissa katsoo kameraan. Taustalla hyllyjä ja koreja sekä peilejä.
Sisustussuunnittelija Anu Rekola arvostaa aikaa kestäviä ja käytännöllisiä sisustusratkaisuja - estetiikkaa unohtamatta.

Seuraavilla näppärillä kikoilla tuunaat vuokra-asunnon lastenhuoneen palvelemaan eri ikäkausia. Tärkein oppi on, ettei huoneen päivittämisen tarvitse olla valtaisa ponnistus, joka maksaa maltaita.

Pienillä muutoksilla on suuri vaikutus. Ja kun yhdessä tekee, niin hyvä tulee!

Säilytysratkaisu, joka sopii niin taaperolle kuin koululaisellekin

Lastenhuoneen tärkeimmäksi hankinnaksi Anu nostaa monikäyttöisen säilytysratkaisun, joka on helppo muokata eri ikäkausiin sopiviksi. Vetolaatikot kätkevät sisäänsä taaperon lelut ja legot, avohyllyt tarjoavat kodin koululaisen tärkeille kirjoille.

Korkeuttakin säilytysratkaisulla saisi olla, sillä erityisesti pienissä huoneissa säilytystilaa kannattaa rakentaa ylöspäin – näin kaikki pinnat saadaan hyötykäyttöön.

Ylimääräiset korit ovat myös kaunis ratkaisu leluvuorten hallintaan. Kun lapsi kasvaa ja lelujen määrä vähenee, on koreille helppo keksiä uusiokäyttöä. Saisiko tarpeettomaksi jäänyt lelukori uuden elämän teinin pyykkikorina? Tai vaikka vaatekaapin kaaoksen kesyttäjänä?

”Paras säilytysratkaisu on monikäyttöinen ja ajaton, ja se kulkee mukana taaperoiästä siihen asti, kun on aika muuttaa omaan kotiin”, Anu summaa.

Hyödynnä seinätilaa

Seinäpinnat tarjoavat usein puitteet lasten vaihtuvien taidenäyttelyiden esittelyyn, mutta niitä kannattaa hyödyntää muihinkin tarkoituksiin.

”Esimerkiksi sängyn tai pöydän päälle asennetut kaapit ovat erinomaisia erityisesti pienissä tiloissa, sillä ne vapauttavat lattia-alaa leikkimiseen”, Anu vinkkaa.

Nuoren ihmisen makuuhuone, jossa vasemmalla ikkunan edessä tumma työpöytä ja mukava työtuoli, takaseinällä sänky, jonka alla säilytystilaa ja vieressä peili. Lattialla pehmoinen matto.
Lukioikäisen tai ammattikoululaisen huoneessa kurotetaan kohti aikuisuutta. Työtuolia, mattoa ja verhojen väritystä vaihtamalla tila ei enää tunnu lastenhuoneelta.

Pöytä- tai jalkalampun taas voi vaihtaa seinävalaisimeen, joka luo paitsi kivaa tunnelmaa, vapauttaa myös pöytä- ja lattia-alaa parempaan käyttöön.

Lapsen varttuessa huoneeseen on hyvä lisätä seinänaulakko: sen avulla saa korjattua lattialla lojuvat vaatteet ja koululaisten reput pois jaloista pyörimästä.

Tee koululaisen työpisteestä houkutteleva

Koulun aloitus on ikimuistoinen hetki lapsen elämässä. Reppu selkään, tiukka ote vanhemman kädestä ja matka kohti uutta voi alkaa! Jotta uusi vaihe saisi parhaan mahdollisen alun, kannattaa lapselle rakentaa kotiin työpiste, joka houkuttelee ja innostaa. Hyvän kokoinen työpöytä on tietysti kaiken perusta, mutta sen yhteyteen on hyvä tuoda asioita, joista lapsi pitää.

Koululaisen huone, jossa kuvioidut verhot ja työpiste ikkunan edessä. Kuvassa etualalla sänky ja oikealla seinällä hylly.
Koululaisen pöytä ikkunan edessä pitää lapsen D-vitamiinissä ja antaa silmälle tilaa levätä ruudun tuijottamisen lomassa.

”Esimerkiksi ilmoitustaulu, johon lapsi saa ripustaa omia juttujaan, toimii hyvin!”, kertoo Anu. Ilmoitustaululle voi päätyä vaikka lukujärjestys, muistiinpanoja, suosikkihahmon kuvia tai jotain muuta kivaa ja kaunista.

Tässä kohtaa ohjakset kannattaa luovuttaa lapselle ja antaa hänen mielikuvituksensa laukata vapaasti. ”Kun työpöydän ympäristö on mukava, houkuttelee se koulutöiden pariin.”

Alkoiko pienimuotoinen remonteeraus kiinnostamaan? Kurkkaa ohjeet SATOkodin tuunaukseen täältä

Harmoniaa väreillä ja puulla

”Väriä saa lastenhuoneissa ehdottomasti olla! Mutta kirkkaita perusvärejä kannattaa välttää. Muuten saattaa syntyä lastentarhafiilis”, Anu ohjeistaa selatessaan värikarttaa Vantaanportin K-Raudassa.

Anu suosii sen sijaan murrettuja sävyjä. Ne tekevät tilasta rauhoittavan ja kestävät aikaa kirkkaita värejä paremmin. ”Kannattaa kokeilla käyttää esimerkiksi saman värin eri voimakkuuksia. Silloin huone pysyy värikkäänä, mutta rauhallisena”, Anu neuvoo.

Kuva leikki-ikäisen lastenhuoneesta, jossa vaaleanvihreä tehosteseinä ja ihana katossänky pienelle ihmiselle. Vasemmalla ikkuna, pöytä ja punoslamppu.
SATOn asukkaat voivat hyödyntää maalaussettiä, jonka väri X447 Merisavu sopii somasti pienen ihmisen huoneeseen.

SATOn sisustusvärit ovat mielettömän hyviä! Niistä valitsemalla saa helposti hyvän kokonaisuuden”, hän vinkkaa. ”Värien mukana on vielä hyvät ohjeet siitä, mitä sävyjä kannattaa käyttää vain korostevärinä ja millä voi maalata vaikka koko huoneen.”

Aina ennen maalaamista kannattaa tarkistaa vuokranantajalta, miten tämä suhtautuu seinien maalaamiseen ja värien käyttöön. SATOlla esimerkiksi toivotaan, että jokainen asukas viihtyy kodissaan, ja siksi värien käyttökin on sallittua silloin, kun kodista tuunaa itsensä näköistä.

Jos värejä käyttää verhoissa, vuodevaatteissa ja muissa tekstiileissä, on ne helppo ja verrattain edullinen myös vaihtaa silloin, kun lapsi kasvaa ja lempivärit vaihtuvat.

Myös puu on tutkitusti rauhoittava elementti. Sen ripotteleminen eri puolille huonetta luo harmoniaa ja saa kokonaisuuden pysymään yhtenäisenä.

”Mutta lastenhuoneen ei toki tarvitse kelvata sisustuslehteen”, Anu tähdentää.

”Tärkeintä on käyttää lapselle mieluisia värejä, joiden avulla saadaan luotua tila, jossa lapsi viihtyy.”

Sisustussuunnittelijan DIY-vinkki

Kallisarvoisimmat LEGOt ja muut lasten tärkeät kokoelmat saa turvallisesti näytille, kun ne sijoittaa seinällä olevaan, lasiovelliseen kaappiin tai vitriiniin. Kun kaappiin vielä lisää kohdevalaistuksen, saa luotua rakkaimpien keräilyesineiden arvoisen ylellisen tunnelman.

Esimerkiksi Ikeasta löytyy kivoja pohjoismaiseen makuun sopivia kalusteita:

Pohjakuvia lastenhuoneesta eri sisustuksilla.
Anu suunnitteli saman lastenhuoneen kalustuksen eri ikäkausille: Leikki-ikäiselle, koululaiselle ja opiskelijalle.

Ihastuitko sisustusvinkkeihin? Katso Interior Design Anu Rekolan suunnittelupalvelut täältä 

Teimme jutun yhteistyössä sisustuskoulu Harmonian kanssa. Sisustussuunnittelun koulutusohjelmia järjestetään koulussa tasaiseen tahtiin.  Lue lisää ja hae