
Arjen niksi: Avaa tukkeutunut viemäri ekologisesti
Vuodenvaihteessa muistutellaan, että rasvaa tai ruoantähteitä ei saa kaataa tiskialtaaseen tai vessanpyttyyn. Mutta mitä jos niitä tuli kuitenkin joulukiireessä hulautettua sinne? Talomestari Sami Korhonen neuvoo, mitä tehdä tukkeutuneelle viemärille.
Vuokranantaja SATOn talomestari ja tiiminvetäjä Sami Korhonen on nähnyt kaikenlaisia viemäritukoksia, sillä talomestarit availevat tukoksia kotitaloissa viikoittain. Joulun aikana tukkeutunutta viemäriä voi myös ensihätään koittaa avata kotikonstein.
”Jos viemäri ei vedä kunnolla tai haisee pahalle, siitä olisi hyvä aina ilmoittaa vuokranantajalle”, Sami muistuttaa.
Avaa viemäri etikalla ja ruokasoodalla
Kun keittiön tai kylpyhuoneen lavuaari on tukossa, yleisin kotona tehtävä putkenavaus on kaataa viemäriin kaupasta saatavaa putkenavausainetta. Viemärin voi kuitenkin avata myös ekologisesti mummon aikaisin kotikonstein.
”Sekoita 1 dl ruokasoodaa ja 2 dl etikkaa. Kaada seos viemäriin. Kuulet sihinästä, että etikka reagoi ruokasoodan kanssa. Hetken odottamisen jälkeen valuta hanasta kuumaa vettä päälle”, Sami vinkkaa.
Jos kaapissasi ei ole ruokasoodaa, suolakin saattaa toimia etikan kaverina. Sekoita teelusikallinen ruokasuolaa desiin etikkaa ja anna seoksen vaikuttaa viemärissä noin tunnin, ennen kuin lasket hanasta kuumaa vettä.
Tarkista ja puhdista viemärin hajulukko
Laiskasti vetävään lavuaariin voi tepsiä myös vesilukon avaus.
Muista laittaa ämpäri alle, jotta vesi ja lika eivät valu lattialle.
”Hajulukko aukeaa kiertämällä. Poista irtohiukset ja muut töhnät. Huuhtele tämän jälkeen irrottamasi hajulukko huolellisesti. Laita sitten hajulukko tiiviisti takaisin. Laske vielä vettä lavuaariin, jotta voit olla varma, että vesilukko on kunnolla kiinni,” Sami neuvoo.
Vessanpytty saattaa aueta tiskiaineella
Apua, vieraat ovat tulossa, mutta vessa ei vedä kunnolla! Jos kaapissasi ei ole viemäripumppua, voit yrittää avata vessanpöntön käsitiskiaineella.
Toimi näin: Kaada noin 1 dl tiskiainetta wc-pönttöön. Anna vaikuttaa puolisen tuntia. Suihkuta tai kaada lopuksi pönttöön lämmintä vettä.
Sami kuitenkin muistuttaa, että tukkeutuneen vessanpöntön kanssa ei kannata temppuilla itse kovin pitkään. Myös kaikenlaiset netistä löytyneet kikkakolmoset on hyvä jättää väliin, jottei joulun välipäivät kulu lainehtivaa vessanpönttöä mopatessa.
Entä jos viemäri ei vain aukea?
Jos tukos ei tunnu hellittävän helposti tai lattiakaivosta alkaa pulputtaa vettä, tee vikailmoitus OmaSATOn kautta tai ole yhteydessä suoraan kotitalosi huoltoyhtiöön.
Sami lohduttaa, että tukokset saadaan kyllä aina avattua konstilla tai toisella.
”Pienemmät tukokset avaamme puhdistamalla vesilukon ja lattiakaivon. Jos se ei tepsi, käytämme viemäripumppua tai viemärinavausrakeita. Viimeisenä keinona tilaamme imuauton avaamaan tukoksen.”
Kaikkein parasta on tietenkin ehkäistä tukosten syntyminen tykkänään. Vältä siis ruoantähteiden ja etenkin rasvan kaatamista viemäriin tai vessanpyttyyn. Puhdista lattiakaivot ja vesilukot säännöllisesti. Käytä lisäksi keittiön altaassa siivilää, joka nappaa sekin ruoantähteet, ennen kuin ne ajautuvat viemäriin.