Talomestarit Ahmed ja Eduard pitävät kodeista huolta

SATOn omat talomestarit ovat läsnä nyt jo yli 20 000 asukkaan arjessa. Ahmed ja Eduard aloittivat talomestareina vuoden alussa, ja töihin on mahtunut VuokraKotien muuttotarkastuksia, pieniä korjauksia sekä remonttitilauksia.

Ahmed Ismael aloitti SATOn talomestarin työt helmikuun lopussa. Heti ensimmäisestä päivästä asti hän tunsi olevansa osa SATOa ja työ on ollut hänelle antoisaa. Ahmedilla on runsaasti kokemusta rakennusalalta, mitä hän pitää loistavana lähtökohtana talomestarille.

”Työporukassa on monenlaista osaamista: toinen on työskennellyt putkien parissa, kun toinen on sähköalan ammattilainen. Yhdistämme voimamme ja ratkaisemme haasteet!” Ahmed kertoo hymyillen.

Eduard Pronin aloitti SATOlla samoihin aikoihin kuin Ahmed. Heistä on tullut läheiset työkaverit, vaikka he työskentelevät eri kaupunginosissa. Rakennustöistä Eduardilla on kokemusta useita vuosia. Hän on työskennellyt muun muassa kirvesmiehenä ja tehnyt töitä myös huolto-, kiinteistö- ja sähköalan parissa.

Talomestarin aamurutiinit

”Meillä kukaan ei aloita töitä ennen kahvia”, Ahmed nauraa. ”Tulen säännöllisesti tänne SATOtalolle tarkistamaan kiinteistötietojärjestelmästä, mitä ilmoituksia on tullut ja mikä on päivän akuutein tehtävä.”

”Minä aloitin teellä”, Eduard toteaa naurahtaen Ahmedille. ”Aika samalla tavalla alkaa muuten työpäivä. Katson ilmoitukset läpi ja huoltokirjasta tarkistan, mitä tehtäviä on tulossa.”

Ahmedin vastuulla ovat Pohjois-Haaga, Lassila, Pitäjänmäki, Maunula ja Pikku Huopalahti. Eduard huolehtii kuudesta kotitalosta, joista kaksi sijaitsee Kumpulassa ja neljä Itä-Pasilassa.

”Tänään lähden Pohjois-Haagaan Ida Aalbergin tielle tekemään muuttotarkastusta”, Ahmed kertoo.

”Kävin aamulla Kumpulassa tekemässä asuntonäytön. Tarkistin samalla yhden asunnon, koska siellä oli korjattavaa. Muutaman tilauksen tein urakoitsijalle ja muuten olen tehnyt tietokonehommia”, Eduard lisää.

Asukkaat tulevat nopeasti tutuiksi

Kotitalojen asukkaat ovat tulleet tutuiksi molemmille. Moni asukas tervehtii talomestareita jo kaukaa. Jos aikaa on, talomestari jää juttelemaan.

Eduard kirjoittaa ylös listaan ja Ahmed kääntää venttiiliä hymyillen.
Ahmed ja Eduard tekevät muuttotarkastuksia ja pieniä korjauksia.

”Olen niin iloinen, että voimme olla osana asukkaan arkea. Tykkään jutella kaikkien kanssa, joten ei haittaa, jos asukas pysäyttää pihalla”, Ahmed toteaa.

Eduard lisää, että talomestarin työssä on päässyt käyttämään myös omaa äidinkieltään. Tämä on kasvattanut luottamusta saman kielisten asukkaidenkin keskuudessa. Eduard on kotoisin Virosta, kun puolestaan Ahmed on Irakista. Asukkaat ovat usein yllättyneitä kuullessaan omaa äidinkieltään.

”Juttelin kerran asukkaille, joilla oli erimielisyyksiä taloon liittyvissä asioissa. Kun selvitin asian heidän äidinkielellään, he arvostivat tekoani suuresti”, Ahmed kertoo.

”Mielestäni se on hieno juttu, että voimme jutella äidinkielillämme”, lisää Eduard.

Muuttotarkastuksessa huomioidaan kodin kunto

Talomestareiden tehtäviin kuuluu muuttotarkastuksen tekeminen. Muuttotarkastuksessa tarkistetaan vuokra-asunnon kunto ennen kuin uusi asukas muuttaa kotiin. Tarkistus tehdään koteihin, joissa vielä asutaan.

”Laitamme kirjeet asukkaalle hyvissä ajoin, yleensä kaksi viikkoa ennen muuttotarkastusta. Koputamme oveen ja odotamme tai menemme yleisavaimilla sovitusti, jos asukas ei ole kotona. Aloitamme eteisestä tarkistuksen ja katsomme läpi pinnat, seinät ja lattiat. Siitä siirrymme tarkistamaan kiinnitettyjen kaappien, kuten vaatekaappien ja keittiön kaappien, kunnon. Lisäksi ikkunat ja parvekelasit katsotaan tarkasti läpi”, Ahmed kuvailee.

”Olin itseasiassa Ahmedin kanssa tarkistamassa erään asunnon parvekelaseja muuttotarkastuksen yhteydessä”, Eduard toteaa.

”Mielestäni talomestari on tosi tärkeä rooli, sillä meidän tehtävä on myös ennakoida mahdolliset riskit. Haluan, että asukkaalla on turvallinen olo omassa kodissaan.”

Muuttotarkastuksesta tehdään raportti, jossa huomioidaan tilattavat työt ja korjaukset.

”Minulla on tapana tehdä pikkuraportti ennen isoa raporttia”, Ahmed kertoo. ”Näin pysyn itse kärryillä työn määrästä. Joskus olen saanut iloista palautetta urakoitsijalta siitä, että he pääsivät helpolla pikkuraporttini ansiosta”, hän naurahtaa.

Omien taitojen käyttäminen palkitsee

Molemmat ovat iloisia siitä, että he pääsevät käyttämään sellaisia taitoja, jotka on opittu esimerkiksi koulussa tai vanhassa työpaikassa.

Eduard asentaa jääkaapin yläpuolelle suojakoteloa.
Eduard on tyytyväinen saadessaan käyttää jo opittuja taitoja talomestarin roolissa.

”Tykkään tehdä remontti- ja sähköhommia, kun niistä on kerran kokemusta. Työ on monipuolista ja tulen asukkaiden kanssa hyvin toimeen”, Eduard sanoo.

Lisäksi mukavat työkaverit, hyvät esimiehet sekä mahdollisuus vaikuttaa asukkaiden arkeen nousevat molempien puheista esiin. Ahmed ja Eduard ovat tyytyväisiä myös toistensa työpanokseen:

”Ahmed on hyvä tietokoneiden kanssa ja hallinnolliset asiat sujuvat häneltä hienosti”, Eduard kertoo hymyillen. Ahmed kehuu Eduardia hyvästä työkaveruudesta.

”Mielestäni kivointa on, kun saa auttaa asukkaita arjen keskellä”

Haasteet ratkaistaan yhdessä

Talomestarit kohtaavat päivittäin haasteita, joita he pääsevät ratkaisemaan. Molemmat kertovat, että tämä on yksi työn mielenkiintoisista puolista.

”Erään kodin saunatiloihin ei tullut sähköä. Tarkistin sulakkeet ja mittarit. Kaikki oli kunnossa. Pohdin siinä, pitääkö minun oikeasti tilata paikalle sähkömies. Sitten kävin uudestaan katsomassa sulakkeita, niin siellä oli piilossa yksi sammahtanut sulake. Totesin vaan, että täytyy jatkossa vielä tarkemmin katsoa!” Ahmed naurahtaa.

”Jokaisessa talossa on eri systeemit ja taloihin pitää tutustua. Ne elävät omaa elämäänsä ja kun niihin tutustuu, ei tule tällaisia hassuja tilanteita niin usein.”

Eduard nyökkää. Lisäksi hän muistuttaa, että työkaverille tai esimiehelle voi aina soittaa, jos yllättävä tilanne sattuu eteen: ”Heidän kanssaan voin sopia tapaamisen tai kysyä apua, jos tarvetta on.”

Remonttitilaukset kuuluvat talomestarin arkeen

Ahmed kertoo, että remonttitilauksia tehdään usein muuttotarkastuksien yhteydessä. Remonttitilauksessa listataan isompaa korjausta vaativat jutut, esimerkiksi lattiat, seinät ja kaapistot.

”Teen päivässä 60-70 prosenttia remonttitilauksia”, Ahmed kertoo, ”Jos kyseessä on pieni korjaus, teen sen itse.”

Myös asukkaan pyynnöstä tehdään korjauksia. Eduard kertoo juuri vaihtaneensa eräässä kodissa ikkunalistat. Samalla hän teki maalauskorjauksia huoneeseen.

Talomestarin työpäivä päättyy

Talomestarin päivän pituuteen vaikuttaa töiden määrä. Ahmed ja Eduard toteavat, että on tärkeää jakaa työt tasaisesti.

”Lopettelen yleensä neljältä, mutta jos tulisi päivystystehtävä, menisin paikalle. Joskus tulee erikoistilanne, kuten esimerkiksi perjantaina vein työkaverille uuden työauton”, Eduard kertoo.

Joskus talomestari ei muista katsoa kelloa:

”Jäin kastelemaan kukkia talon pihalle. Ei se minun tehtäväni ole, mutta satuin olemaan paikalla ja tykkään kastella kukkia!” Ahmed nauraa.

”Ei yllätä yhtään, että Ahmed jää kastelemaan kukkia”, Eduard naurahtaa.