Talonmiehistä vuoden asukkaiksi: Kotitalosta huolehtiminen tulee selkärangasta
Terttu ja Erkki Pylkkäsen valinta SATOn vuoden asukkaiksi ei yllätä heidät tuntevaa. Haagalaispariskunnan tarmokkuus ja iloinen elämänasenne vaikuttavat positiivisesti sekä naapureihin että talon huoltojoukkoihin.
Helsingin Etelä-Haagassa Isonnevantiellä talvista tiistaita vietetään kukkien, kiitosten ja kahvittelun merkeissä. Terttu ja Erkki Pylkkänen ovat kattaneet kahvipöydän koreaksi niin, että SATOn palvelupäällikkö Olli Eräniemen mukana tilaisuudessa ollut valokuvaaja Sarah Karjalainen hehkuttaa tarjoilua myöhemmin työkavereilleenkin. Juhlan aiheena on Tertun ja Erkin valinta vuokranantaja SATOn Vuoden 2021 asukkaiksi.
”Onneksi tänään ei satanut lunta”, Olli toteaa. ”Erkki varoitteli, että jää kukittaminen toiselle päivälle, jos pääseekin lunta luomaan”.
”Talosta huolehtiminen tulee ihan selkärangasta”, Pylkkäset myöntävät. ”Tiloja tulee siistittyä ja pihatöitä tehtyä, jos sen huomaa tarpeelliseksi”.
Pylkkäset tulevat huomaamattaan sanoittaneeksi syyn Vuoden asukkaan valinnalle. Perusteissaan SATO toteaa, että kotitalonsa asiantuntijoina Terttu ja Erkki pitävät pihapiiristä ja talosta huolta kuin omastaan. Pylkkäsiä kiitellään SATOn puolelta myös hyvästä naapuruudesta sekä Isonnevantien talomestarin ja huollon taustatuesta.
”Kun saa työnsä onnistuneesti tehtyä, niin siitä tulee hyvä mieli, edelleen”, Terttu tunnustaa. ”Siitä, ja takapihan pikkulintujen touhujen seuraamisesta.”
Paikkauskolliset kiinteistöalan ammattilaiset
”Muutimme Etelä-Haagaan työn perässä kolmisenkymmentä vuotta sitten. Tänne Isonnevantiellekin tulimme alun perin talonmiehiksi”, Erkki kertoo. ”Talo on tuttu, kun talonmiehen hommia tuli tässä tehtyä viitisentoista vuotta ennen eläkkeelle jäämistä.”
Kun kotitalon tuntee kuin omat taskunsa, on tiedon jakamisesta ollut iso apu talon huoltoyhtiölle ja viime keväänä työt aloittaneelle SATOn talomestarille.
”Lähinnä tähän taloon liittyviä niksejä olen jakanut eteenpäin ja paikkoja esitellyt”, Erkki toteaa ehkä turhankin vaatimattomasti. Olli kehuu, että Erkin ja Tertun opit ovat auttaneet tuoretta talomestaria monessa.
Pylkkästen mukaan talomestarille, jonka vastuulla ovat pysyvästi samat asuinrakennukset, on tilausta etenkin naapurustoissa, joissa asuu iäkkäämpää väkeä. Tuttujen kasvojen näkeminen lisää turvallisuuden tunnetta ja arjen asiat on helpompi ottaa puheeksi tutun kuin ventovieraan kanssa.
Hyvän naapuruuden ylläpitäjät
Kun talossa ja pihapiirissä häärää, tulee väistämättä törmättyä naapureihin. Palvelupäällikkö Olli kertoo, että Pylkkäset pitävät kotitalon yhteishenkeä yllä pienillä kokoontumisilla ja yhteisellä tekemisellä.
”Naapureiden kanssa etenkin Erkki vaihtaa kuulumisia, kun pihalla tulee vastaan”, Terttu hymyilee. ”Erityisesti ne muutamat harvat, jotka ovat asuneet talossa pitkään kanssamme, ovat oikein tuttuja. Vieraskielisten naapureiden kanssa juttelu ei meidän oman puutteellisen kielitaidon vuoksi aina onnistu.”
”Näillä tutuilla kulmilla asuminen on niin kotoisaa, ettei muualle ole osannut haikaillakaan.”
Isonnevantien ulko-oven pieleen Pylkkäset pystyttävät jouluisin Ollin mukaan kulmakunnan komeimman kuusen.
”Kun joulun alla sytytetään pihan kuuseen jouluvalot, niin siinä on samalla tarjottu glögiä naapureille”, Terttu toteaa ja jatkaa: ”Tämä glögitilaisuus on nyt korona-aikaan jäänyt pois ja yhteydenpito naapureiden kanssa on selvästi vähentynyt.”
”Mutta kesällä jos tilanne on suotuisa, järjestämme perinteisen grillauspäivän, johon kaikki talon asukkaat ovat tervetulleita!”