Metsän pauloissa – suomalaiset kaipaavat arkeensa luontoa ja liikkumisen helppoutta
Luonnossa liikkuminen on ehta terveysteko: jo lyhytkin oleskelu metsässä laskee sykettä, rauhoittaa mieltä ja lievittää stressiä. Ei siis ole ihmekään, että suomalaiset haluavat asua luonnonhelmassa – silloinkin kun asuvat kaupungeissa.
Sitran teettämän tutkimuksen mukaan ylivoimainen enemmistö suomalaisista pitää luontoa tärkeänä tai vähintään melko tärkeänä osana elämäänsä ja arkeaan. Metsässä huolet väistyvät ja mieli lepää. Joidenkin tutkimusten mukaan metsähetket voivat jopa vähentää kuolleisuutta.
Tämän tuntuvat tietävät myös SATOn asukaskyselyn vastaajat: reilusti yli puolet Vantaan Kivistön ja Keimolanmäen asukaskyselyyn vastanneista kertoo muuttaneensa alueella juuri lähiluonnon ja ulkoilumahdollisuuksien takia.
Haaveena koti lähellä luontoa
”Heti alaovelta alkavat metsät”, vastaa Julius Montonen (kuvassa yllä), kun häneltä tiedustelee syitä muuttoon Kivistön Keimolanmäkeen. Juliuksen takapihalta aukeavat Petikon komeat metsät, jotka tarjoilevat luontoreittejä jokaisen makuun. Myös Isosuon Natura 2000 -alue ja sen valtaisa lajikirjo ovat vain kivenheiton päässä Keimolanmäestä.
”Olen ehdottomasti luontoihminen ja haluan asua lähellä metsää. Pidän siitä, että Keimolanmäessä olemme lähellä kaikkea, mutta tavallaan kuitenkin maaseudulla”, Julius kertoo. Hän jakaa upouuden SATO-vuokrakotinsa puolisonsa, kahden saksanpaimenkoiran sekä parin viikon ikäisen vauvansa kanssa.
”Pidän myös siitä, että kun lähden koirien kanssa lenkille, saattaa vastaan tulla hevonen tai peura”, Julius listaa kotikulmiensa parhaita puolia.
SATOlla uudet vuokra-asunnot pyritään mahdollisuuksien mukaan rakentamaan lähelle luontoa: esimerkiksi meren rannalla sijaitsevassa Espoon Vermonniittyssä asutaan aivan Talin ulkoilualueen kainalossa, Tampereen Hervantajärven uutta asuinaluetta puolestaan ympäröi lähes koskematon luonto ja tietysti upeat järvimaisemat.
Kaupungeissa luontoa mikroannostellaan
Kaupunkiympäristössä luontosuhteen ylläpito voi vaatia hieman kekseliäisyyttä. Kiireinen arki kuluu töissä, kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja kuntosaleilla – tai matkalla niihin. Silti kaupunkilaisetkin kaipaavat päiviinsä virkistäviä ja rauhoittavia hetkiä metsässä. Siksi päiviin haetaan usein pieniä, helposti saavutettavia luontokokemuksia aina kuin mahdollista: lounaskävelyjä metsässä, puistojumppaa, koirien kanssa ulkoilua luonnon helmassa.
Julius vaalii luontosuhdettaan muun muassa Petikon kuntoradoilla, alueen urheiluseuran ylläpitämillä hiihtoladuilla sekä läheisillä pitkospuureiteillä.
Asukaskysely paljastaa, että Keimolanmäen ja Kivistön lähiluonnossa myös sienestetään, marjastetaan, pyöräillään ja ihan vain rauhoitutaan aina kun mahdollista.
Entä jos luonto ei olekaan lähellä?
SATOlla vuokrakodit sijoitetaan aina hyvien kulkuyhteyksien varrelle, jotta asukkaat pääsevät halutessaan niin luontoon kuin arjen muihinkin menoihin näppärästi julkisilla kulkuvälineillä.
Toisinaan sujuva arki ja metsäretket vaativat kuitenkin omaa autoa, jolla suunnata ostoksille tai kauemmas ulkoilemaan. Autoilun tärkeys on noussut esiin myös SATOn teettämissä asukaskyselyissä ja maan suurimpiin kuuvuva vuokranantaja pyrkiikin vastaamaan asukkaiden tarpeisiin etenkin uusia koteja rakennuttaessaan.
”Aina kun mahdollista, teemme autopaikkoja enemmän kuin asemakaava velvoittaa,” kertoo SATOn rakennuttajapäällikkö Kristiina Ikävalko. ”Esimerkiksi hiukan kauempana Kivistön juna-asemasta sijaitsevaan Keimolanmäkeen on valmisteilla parkkihalli, jossa on autopaikat kaikille asunnoille.”
Kaikkiin Keimolanmäen uuden hallin autopaikkoihin on tulossa mahdollisuus sähköauton lataamiseen. Näin tuetaan paitsi kestävää sähköautoilua, myös varmistetaan, että luonnosta pääsee nauttimaan ympäristöä säästäen silloinkin, kun se ei ole sujuvasti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä.
Lähteet:
https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/ymparisto-vaikuttaa-mieleen/luonto-elvyttaa-rauhoittaa-ja-lievittaa-stressia/
https://www.apu.fi/artikkelit/metsa-rauhoittaa-aivot-vihrealueet-vahentavat-kuolleisuutta