Filosofi Lauri Järvilehto: ”Meidän kaikkien tulisi herätä aamuisin tyytyväisinä"
Filosofi Lauri Järvilehto toivoisi sellaista maailmaa, jossa kaikki meistä voisivat herätä tyytyväisinä. Miten se hänestä onnistuisi?
Kaiken A ja O on…
… elämässä se, että on tekemisissä hyvien ihmisten kanssa ja tekee kiinnostavia asioita. Sillä pääsee jo pitkälle, että yrittää tehdä elämässään jotakin hyvää ja jättää boltsin pikkuisen parempaan kuntoon kuin se löytäessä oli.
Parasta kaupungissa…
… on se, että kaikki on lähellä ja ympärillä on elämää. Olen luonteeltani kaupunkilainen, vaikka joskus olenkin fantasioinut elämisestä huitsin nevadassa. Nyt tosin vietän perheineni lähiöelämää Espoossa, mutta luontevin paikka minulle koko maailmassa on Manhattan. En tosin ihan tarkkaan osaa sanoa miksi.
Olen aina ollut sitä mieltä…
… että ihmisen ei pidä haaskata aikaansa asioihin, jotka eivät ole hänelle mielenkiintoisia. Meille on onnistuttu myymään valhe, että elämä on tylsää ja turhauttavaa. Ei se ole. Kun pysähtyy miettimään omaa vaihtoehtoavaruuttaan, jokainen voi löytää tavan elää juuri itselleen mielekästä elämää. Sen pitäisi olla perustavanlaatuinen ihmisoikeus siinä missä ruoan tai juomankin. Meidän pitää yhteiskuntarakenteista huolehtimalla tehdä töitä sen eteen, ettei kukaan putoa kelkasta tai vain vaella harmaana haamuna läpi työelämän.
Kerrostaloelämään kuuluvat…
… olen tainnut jo vieraantua kerrostaloelämästä Espoon lähiöelämän myötä, sillä tämä kysymys tuntuu vaikealta! Mutta tykkäsin asua kerrostalossa niin Helsingissä kuin Pariisissakin. Ehkä siksi, että sijainnin vuoksi kerrostalossa syntyy helposti tunne, että on asioiden ytimessä.
Meille on onnistuttu myymään valhe, että elämä on tylsää ja turhauttavaa.
En koskaan voisi…
… tehdä pitkään sellaisia asioita, jotka eivät kiinnosta minua, ja joiden motivaatio syntyy itse tekemisen ulkopuolelta. Ihminen käyttää puolet valveillaoloajastaan töihin, joten on älytöntä investoida se aika vain laskujen maksamiseen. Raha on vain työväline matkan varrella kohti tekemistä, mikä on itselle mielekästä.
Upein kokemukseni…
… kaupungista oli Pariisissa 2000-luvun alkupuolella. Olin haaveillut monta vuotta muuttavani Lontooseen tai Pariisiin, ja kun lopulta olin siellä, tunne oli uskomaton. Asuin Bastillen takana pienessä 12 neliön räppänässä, mutta aina kun kävelin kotiini, olin täynnä onnea.
Parannettavaa olisi…
… kaupunkien liikennesuunnittelussa. Nyt pitäisi iskeä tiukasti kiinni esimerkiksi yksityisautojen jakopalveluiden sekä Überin ja automatisaatiota hyödyntävien palveluiden kehittämiseen kaupunkiliikenteessä. Jotta kaupunkiliikenne muuttuu sujuvaksi, yksityisliikenteestä on siirryttävä hybridiliikenteeseen, missä kyytien jakaminen ja julkinen liikenne töydentävät toisiaan.
Kun kävin…
… pari vuotta Kambodžan pääkaupunki Phnon Phenissä, silmiini pistivät perinteinen aasialainen kaupunkikuva, johon yhdistyivät autot, joissa oli Lexuksen kuoret mutta mopon moottorit. Sähköjohdot roikkuivat pään korkeudella, mikä oli vaarallista. Kun laskeuduin takaisin Helsinki-Vantaan lentoasemalle, sen kiiltävät pinnat tuntuvat siltä, kuin olisin astunut sisään tieteiselokuvaan. Ajattelin, että verrattuna mihin tahansa maailman valtioon suomalainen infrastruktuuri on hyvää ja toimivaa. Mussutamme turhasta aivan liikaa!
Inspiroidun valtavasti…
… kirjoista, joita minulla on aina samaan aikaan kesken neljästä viiteen kappaletta. Lukemisen kokemuksessa on jotakin maagista, tai kuten kirjailija Stephen King sanoo: kirja on telepatiaa. Se lähtee kirjailijan mielestä, lukija vastaanottaa kirjailijan tarjoamat syötteet ja luo sitten itse koko maailman. Kaunokirjallisuus avartaa mielikuvitustani, tietokirjallisuus taas avartaa horisonttejani ja antaa työkaluja ammattiini. Molemmat ovat tärkeitä.
Tulevaisuudessa toivoisin…
… että ihmiset alkaisivat toimia fiksummin sekä arvostaa ja ymmärtää toistensa erilaisuutta. Unelmoin yhteiskunnasta, missä kukaan ei syntyperänsä takia joutuisi heitteille tai kokisi saavansa liian vähän. Se vaatii kuitenkin asenteiden muuttumista, kansalaispalkkaa vaihtelevien työtilanteiden tasoittamiseen sekä epäoikeudenmukaisuuden tunnetta luovien tuloerojen hallitsemista. Meidän on hylättävä keskustelut nimellisistä, hyödyttömistä ja energiaa nielevistä indeksikorotuksista ja keskityttävä ydinkysymykseen. Miten luomme maailman, missä jokaisen on kiva herätä aamulla?
Filosofi, kirjailija ja pelialan yrittäjä Lauri Järvilehto on kirjoittanut useita kirjoja. Tällä hetkellä hän työskentelee oppimista edistäviä pelejä suunnittelevassa Lighteneer-yrityksessään. Lyhyen elämän työpäivät ovat sen verran pitkiä, että työstä on Järvilehdon mielestä tehtävä mahdollisimman mielekästä.
Laurin parhaat linkit kaupunkielämään:
- Pokémon Go -peli on hieno ja samalla hauska esimerkki siitä, miten virtuaalimaailman ja aidon kaupungin voi yhdistää.
- Kun tekee mieli lempiravintolan ruokaa mutta ei jaksa pukeutua, ruoan kuriiripalvelu Wolt tuo lempiravintolan omaan kotiin tai työpaikalle.
- Yksityisautojen tehokkaampi käyttö on kaupunkiliikenteen edellytys tulevaisuudessa. Uber näytttää suuntaa.